Kinderyoga

Kinderyoga is anders dan yoga voor volwassenen: kinderen moeten eerst hun energie vrijlaten vooraleer ze kunnen ontspannen. Daarom is een kinderyogasessie veel actiever en bij momenten ook luidruchtiger dan bij volwassenen.
Kinderyoga is een avontuur waarbij plezier beleven op de 1ste plaats staat en er geen prestatiedrang heerst. Het gaat om het voelen, ervaren, ontdekken en beleven. Op een speelse manier maakt het kind kennis met yogahoudingen, ademhaling, zintuigen en de yogaleefregels. Na de inspanning wordt ontspanning aangeboden via oa een verhaal of een massage.
Het begin en het einde van de les gebeurt steeds op dezelfde manier zodat de sessies vertrouwd en veilig voelen voor de kinderen.
Op het einde van de sessie krijgen de kinderen de mogelijkheid om hun gedachten, gevoelens, belevingen te delen via een praatronde of een creatief luik.
Thema’s uit de leefwereld van het kind vormen de leidraad tijdens de lessen: de seizoenen, het bos, de zee, vakantie, pesten, respect, …
De wekelijkse sessies gebeuren in groep, maar bij specifieke noden van het kind is een individueel traject aangewezen.

Yoga heeft veel lichamelijke voordelen alsook een positieve impact op het emotionele en psychische welzijn.

Voordelen op lichamelijk vlak:
1) ondersteuning van de natuurlijke ontwikkeling van het kind
Door regelmatige oefening bouwt het kind kracht op, iets wat vaak moeilijk is voor kinderen ondanks hun natuurlijke flexibiliteit. De grove en fijne motorische vaardigheden worden op een leuke manier geoefend. Dit vergroot het ruimtelijke bewustzijn en leert ze wat hun lichamelijke mogelijkheden en grenzen zijn.
2) ondersteuning van de lichaamsstelsels van kinderen in de groei
Yoga kan de spijsvertering bevorderen, kan helpen om aan het einde van de dag te ontspannen en kan hyperactiviteit of energiegebrek tegengaan.
3) een multisensorische ervaring
De gevarieerde zintuiglijke stimulatie bevordert de hersenontwikkeling en het geheugen.
4) vitaliteitsbevordering en bewustwording van de ademhaling Door alle ervaringen die ze “spelenderwijs” opdoen, voelen ze zich blij en vitaal. Ze worden zich bewust van hun ademhaling in de verschillende houdingen, waardoor ze beter verankeren in het heden en contact maken met hun eigen ‘ik’.

Voordelen op emotioneel en psychisch vlak:
1) vergroting van het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde
Yoga is niet competitief; alle prestaties worden positief bevestigd wat kinderen zelfvertrouwen geeft. Door hun prestaties te erkennen en ze rustig te tonen hoe ze zich kunnen verbeteren – zonder zichzelf te beoordelen of met anderen te vergelijken – worden ze gestimuleerd om hun best te blijven doen.
2) ontspanning en stresshantering
Ontspannings- en ademoefeningen helpen kinderen om zich te concentreren en kalmeren het zenuwstelsel, wat het lichaam en de geest weer in balans brengt. Ze leren dat je ook kunt uitrusten als je niet slaapt. Als kinderen zich bewust worden van hun reacties bij verdriet, boosheid of stress, leren ze dat ze voor een bepaalde reactie kunnen kiezen. Deze stresshanteringstechnieken zijn van grote waarde voor de rest van hun leven.